راهنمای طبیعت گردی

راهنمای طبیعت گردی یا اکوتوریسم شغلی در حوزه گردشگری است. یک راهنمای اکوتوریسم ضمن ارتباط موثر با گردشگران به صورت مستقیم یا توسط واسطه هایی مانند آژانس های گردشگری، با توجه به فعالیت های انجام شده و برنامه های سفری که انجام می شود به صورت فردی و یا گردشگری گروهی، نسبت به همراهی و راهنمایی گردشگران و گروه های طبیعت گردی در مسیرهای طبیعت اقدام می نماید. اصطلاح انگلیسی Ecotourism Guide معادل راهنمای طبیعت گردی یا اکوتوریسم می باشد.

با حضور در دوره آموزش راهنمای طبیعت گردی یا راهنمای اکوتوریسم، کارآموزان با اکو سیستم، اکوتوریسم، مفاهیم و اصول گردشگری مبتنی بر طبیعت(اکوتوریسم)، مجموعه قوانین و مقررات محیط زیست، نحوه استقرار و زندگی در طبیعت، حیات وحش، زمین شناسی، غارها، کوه ها، شناخت انواع اقلیم و آب و هوا، هواشناسی، شناخت انواع گونه های گیاهی ایران، روحیات اقوام ایران و سایر ملل، آموزش عکاسی و فیلمبرداری در طبیعت، آیین سخنوری و فن بیان، ورزش های مرتبط با طبیعت گردی، فنون راهنمایی، مناطق حفاظت شده و زبان تخصصی آشنا شده و با شرکت در آزمون فنی و حرفه ای موفق به دریافت گواهینامه معتبر راهنمای طبیعت گردی می شوند.

اصطلاح «بوم گردی» اخیرا رواج پیدا کرده است و منظور از آن، سفر به مناطق محلی و اقامت در اقامتگاه های روستایی و محلی میباشد. به این‌گونه از گردشگران که به دیدار از بوم سامانه و طبیعت زنده می‌پردازند، نام اکوتوریست یا بوم گردشگر داده شده‌است. بسیاری از کشورها بخش هنگفتی از درآمد خود را از بوم گردشگران خارجی تامین می‌کنند.

«طبیعت گردی» هر نوع گردشگری در طبیعت است و لزوما اکوتوریسم نیست. در طبیعت گردی طبیعت برای استفاده انسان آماده و تجهیز می شود ولی در اکوتوریسم انسان خود را برای حضور صحیح و خردمندانه در طبیعت آماده می سازد.

گونه‌های مختلف طبیعت گردی عبارتند از کوهنوردی، غارنوردی، دامنه‌نوردی، بیابان‌گردی، جنگل‌‌نوردی و طبیعت‌درمانی.